Nieuwe standaard voor hygiënische transportbanden

TOP introduceert goed reinigbaar systeem voor voedingsindustrie

TOP heeft een nieuwe standaard ontwikkeld voor hoogwaardige, hygiënische transportbanden voor levensmiddelenproductiebedrijven. De banden zijn zo ontworpen dat alle kritieke plaatsen zeer makkelijk schoon te houden zijn, waardoor verontreiniging makkelijk kan worden voorkomen.

Transportbanden zijn te vinden in vrijwel ieder productiebedrijf in de voedingsindustrie. Vanuit kostenoogpunt zijn transportsystemen de afgelopen decennia steeds goedkoper geworden, terwijl er is nauwelijks ontwikkeling is geweest op het gebied van hygiëne. Hierdoor zijn de meest gebruikte transportbanden slecht te reinigen, waardoor ze de zwakke schakel in de voedselveiligheid binnen een productielijn vormen.

Omdat goed reinigbare transportbanden vrijwel niet te krijgen zijn, heeft TOP het initiatief genomen om de transportband opnieuw te ontwerpen, volgens de laatste richtlijnen voor hygiënisch design. Daarin is alles gericht op reinigbaarheid: de afdichtingen, randjes en lasnaden zijn van hoge kwaliteit zodat er geen oneffenheden zijn die kunnen zorgen voor ophopingen en dus voor bacteriegroei.
Onnodige overkappingen zijn achterwege gelaten. Overkappingen worden vaak toegepast om vervuiling tegen te gaan, terwijl het vuil zich juist ophoopt achter de overkapping, waar het moeilijk te reinigen is. Die schijnveiligheid is hier vermeden.

De hygiënische transportbanden zijn vooral bedoeld voor transport van onverpakte, bederfelijke producten met een hoge wateractiviteit, zoals groente, fruit, vlees, vis, brood en kaas. Met deze band kunnen producenten voedselveiligheidsrisico’s tot een minimum beperken.

De transportband kan in elke situatie op maat worden ingepast. De eerste hygiënisch ontworpen banden zijn inmiddels uitgeleverd. TOP zal samen met enkele ontwikkelpartners binnen enkele maanden met een webwinkel komen waar de transportbanden gemakkelijk besteld kunnen worden.