Met een zojuist afgerond onderzoeksproject heeft TOP bv aangetoond dat milde conservering een goede methode is voor het ontsmetten van droge ingrediënten voor levensmiddelen. Technieken als pascalisatie (hoge druk) hebben grote voordelen ten opzichte van de...
Bericht geplaatst op: 17 december 2015
Wie vandaag de dag door de supermarkt loopt zal een aanmerkelijk groter aandeel koelverse producten zien dan 10 jaar geleden. Het koelverse segment is in de loop der tijden synoniem geworden aan gezond gemak ten koste van ambient stabiele levensmiddelen (de...
Bericht geplaatst op: 16 december 2015
Op steeds meer sites kom ik berichten tegen van mensen die beweren dat we meer chlorofyl, ook wel bladgroen genoemd, moeten eten. Waar komt dit verhaal vandaan en krijgen wij echt te weinig bladgroen binnen als mens? Naar mijn weten hebben planten bladgroen...
Bericht geplaatst op: 8 december 2015
TOP bv heeft een proefopstelling gebouwd waarmee vrijwel alle pasteurisatie- en sterilisatieprocessen kunnen worden gesimuleerd op verschillende procescondities. Deze opstelling maakt het mogelijk om de impact van de nieuwste conserveringsmethoden nu al te...
Bericht geplaatst op: 26 november 2015
Laten we eerlijk zijn. Er zijn nogal wat verpakte voedselproducten waarbij het etiket het product mooier beschrijft dan het in werkelijkheid is. Maar de wetgeving omtrent etikettering behoedt ons ervoor dat verpakkingen van voedselproducten helemaal vol...
Bericht geplaatst op: 19 november 2015
Voedingsadvies; wat moet je ermee? Ik ben een levensmiddelentechnoloog met ruim 10 jaar relevante werkervaring. Op mij komt het regerende voedingsadvies over als gehypete trend; lastig te volgen en weer passé zodra iedereen de boodschap een beetje heeft...
Bericht geplaatst op: 11 november 2015
Speltbrood is razend populair de laatste tijd. Het wordt het oergraan genoemd omdat het al duizenden jaren geleden gebruikt zou worden. Behalve dat het iets ambachtelijks uitstraalt zou spelt ook overal goed voor zijn. Het zou een superfood zijn en boordevol...
Bericht geplaatst op: 2 november 2015
In opdracht van ondernemers Ton en Lianne van Hees en Janssen Ei heeft TOP een concept ontwikkeld voor de industriële productie van hun groentepaté. Het productieproces voor opschaling en de haalbaarheid zijn in kaart gebracht. De ondernemers nodigen...
Bericht geplaatst op: 22 oktober 2015
Ik begin de dag graag met een goed ontbijt. Vers fruit met yoghurt of een eitje, mij kun je er voor wakker maken. Ik ontbijt omdat ik dat lekker vind en niet omdat ik ervan overtuigd ben dat dit gezond is of in ieder geval niet gezonder dan andere...
Bericht geplaatst op: 9 oktober 2015
Dat frisdranken niet behoren tot de beste keuzes voor consumptie is al lang bekend. Frisdranken bevatten “lege” calorieën. Dat betekent dat deze producten geen voedingsstoffen leveren maar wel calorieën. Er zijn natuurlijk ook lightproducten. Deze...
Bericht geplaatst op: 6 oktober 2015