In het al maar grote wordende lijstje van ingrediënten om te vermijden staat gluten inmiddels redelijk bovenaan. Dat is best opmerkelijk gezien de lange historie die gluten hebben in de Westerse voeding, ook al toen er nog geen welvaartziektes waren en...
Bericht geplaatst op: 26 mei 2015
TOP vindt het brood opnieuw uit Een alternatief brood op basis van vezels, eiwit en gom kan de bezwaren van het huidige brood wegnemen. TOP ontwikkelt een brood zonder zetmeel, dat daardoor weinig koolhydraten bevat en vrij is van gluten. Brood staat...
Bericht geplaatst op: 21 mei 2015
Melkunie introduceerde begin dit jaar iets nieuws. Melk die niet drie, maar zeven dagen na openen goed blijft, door het inzetten van een zogenaamd versfilter. Twee jaar tijd en vele miljoenen euro’s heeft het zuivelbedrijf Arla Foods (producent van Melkunie...
Bericht geplaatst op: 13 mei 2015
TOP introduceert goed reinigbaar systeem voor voedingsindustrie TOP heeft een nieuwe standaard ontwikkeld voor hoogwaardige, hygiënische transportbanden voor levensmiddelenproductiebedrijven. De banden zijn zo ontworpen dat alle kritieke plaatsen zeer...
Bericht geplaatst op: 29 april 2015
Het blijft mijn collega’s en mij vaak nog verbazen hoe weinig kennis er in de industrie is over hygiënisch ontwerp. Machinebouwers, engineers maar ook toeleveranciers, iedereen roept wel wat over hygiënisch ontwerp, maar helaas zijn er maar weinigen die...
Bericht geplaatst op: 23 april 2015
Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die minder of nauwelijks koolhydraten eten. Dit principe, gebaseerd op de eetgewoonten van de mens in de oertijd, zou beter zijn voor het menselijk lichaam. Maar is er ook wetenschappelijk bewijs dat een dieet...
Bericht geplaatst op: 22 april 2015
De categorie gesteriliseerde producten is de laatste jaren steeds meer bestempeld als minderwaardig. Deels zit daar wel wat in gezien de sterke afbraak van vitamines en structuur en de achteruitgang van smaak en kleur tijdens het behandelproces. Wat een...
Bericht geplaatst op: 15 april 2015
Koffie. Het is niet zomaar een drankje. Het zit diep geworteld in de Nederlandse cultuur. Koffie staat enerzijds voor gezelligheid, samenkomen, informaliteit en wordt anderzijds genuttigd als opkikker, een hulpmiddel om de dag door te komen zonder in slaap te...
Bericht geplaatst op: 8 april 2015
Woensdag gehaktdag, vrijdag insectendag? Het zit nog niet in het systeem van de gemiddelde Nederlander om aan insecten te denken wanneer de maaltijd van de dag samengesteld gaat worden. Het eten van insecten wordt echter steeds populairder. Maar waarom zouden...
Bericht geplaatst op: 24 maart 2015
Zuurstofloze dispenser houdt levensmiddelen langer vers TOP werkt aan een hoogwaardig dispenser-systeem waarin levensmiddelen lange tijd vers kunnen worden gehouden. De innovatie kan zeer interessant zijn voor foodretail en foodservice, op locaties waar...
Bericht geplaatst op: 17 maart 2015