Onveilig vlees door gebrek aan kennis van hygiënisch ontwerp

Veel van de voedselveiligheidsissues zijn te verklaren door slecht hygiënisch ontwerp.
De laatste tijd zijn er veel voedselschandalen, met name in de vis- en vleesverwerkende industrie. Deze risico’s zijn te voorkomen door het hygiënisch ontwerpen van machines en fabrieken. Dat betekent het zo ontwerpen van fabrieken en machines dat ze makkelijk schoon te maken zijn waardoor de kans op contaminatie geminimaliseerd wordt. Maar de kennis van hygiënisch ontwerp ontbreekt nog vaak in de praktijk en daarom zullen we bij TOP daar binnenkort workshops over organiseren.

De veiligheid van voedsel staat steeds vaker onder vuur. Eerst was het zalm, nu is het vlees. Het vertrouwen van de consument neemt af. Er wordt afgegeven op de sector en op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Maar het feit is dat men nooit alles kan controleren. Goed QA management maar ook juist uitgevoerd hygiënisch ontwerp zijn cruciaal. Een voorbeeld is de salmonella besmetting in gerookte zalm in 2012 waarbij duizenden mensen ziek werden en enkelen zelfs overleden zijn. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft duidelijk aangetoond dat de oorzaak toe te schrijven was op de slecht te reinigen onderdelen van de productielijnen. Met de juiste kennis en toepassing van hygiënisch ontwerp had dit voorkomen kunnen worden.

De combinatie van kennis van microbiologie, levensmiddelentechnologie en werktuigbouwkunde is noodzakelijk bij hygiënisch ontwerp. Bij TOP hebben we deze kennis in huis en daarom willen we door middel van workshops ervoor zorgen dat hygiënisch ontwerp breder ingezet gaat worden in de voedingsmiddelenindustrie. Omdat dit een probleem is dat ook internationaal speelt zijn we een samenwerking aangegaan met technologische dienstverlener Campden BRI uit Engeland om het ook buiten Nederland uit te rollen.

De eerste workshop zal plaatsvinden in het najaar van 2014. De definitieve datum is nog niet bekend maar geïnteresseerden uit de voedselverwerkende industrie kunnen alvast hun gegevens achterlaten op