Opkomst van detox juice cleanse

In Amerika is een trend gaande om het ongezonde lichaam te reinigen en weer vitaal te maken: een kuur van 1 tot 5 dagen met enkel heldere groente en fruit sappen.

Zelf geperst sinaasappelsap, of sinaasappelsap uit concentraat in pak zijn producten die we al jaren kennen. Verse vruchtensappen hebben de afgelopen jaren een opmars gemaakt en domineren tegenwoordig het koelvak in de supermarkt. Nieuwe technologieën zoals pascalisatie en purepulse zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van behoud van versheid en verlengen van houdbaarheid binnen dit schap. Momenteel zijn het groentesappen die in opkomst zijn. In Amerika is Evolution Fresh op dit moment de populairste sappen producent.

Bedrijven als Suja en The Juice Cleanse positioneren hun gefilterde sappen van groenten en fruit als manier om het lichaam te reinigen. Door 1 tot 5 dagen lang, dagelijks enkel een speciaal samengestelde set van sappen te drinken, krijgt het lichaam een reset. Het zou alle toxines uit het lichaam moeten wassen en het spijsverteringssysteem rust moeten geven met alle gunstige gevolgen van dien.

Een gemiddeld drankje bevat tien stengels selderij, een komkommer, een halve krop groene sla, een citroen, water, een kwart krop romeinse sla, een handje spinazie, drie bladeren groene kool, drie bladeren boerenkool, twee bladeren snijbiet, wat peterselie, een hint mint en een hint gember. De voedingswaarden die daarbij horen zijn te zien in de afbeelding hiernaast:

Een set komt uit op 550 kcal per dag en dat is ongeveer een kwart van wat de gemiddelde vrouw nodig heeft en een vijfde voor de gemiddelde man. De energie komt vrijwel geheel uit de suikers in het fruit en het dieet bevat vrijwel geen vezel, omdat de sappen worden gefilterd.

Wetenschappelijk is er niets aangetoond over de gezonde claims die deze bedrijven maken. Een dag enkel sappen drinken kan volgens ons helemaal geen kwaad en bovendien zien de ‘juice cleansers’ er lekker uit. Een keer 5 dagen ‘kuren’ zal naar onze verwachting een gezond mens ook geen schade aanrichten. Daarbij kunnen we zo ook eens stilstaan bij de hoeveelheden voedsel die we in het Westen dagelijks naar binnen werken. Zie het als een soort periode van vasten. Wel valt te bediscussiëren of suiker de gewenste bron is van energie in deze periode, omdat insuline het hongergevoel kan blijven voeden.

– Door Eral Osmanoglou