Over voedingsdiëten

Sinds jaar en dag lijkt voedingsadvies zo wispelturig als het weer. Enige tijd geleden was de consensus dat we moesten letten op onze vetinname; een advies dat al snel evolueerde tot een goede balans tussen goede en slechte vetten, alsof vetzuren een bepaalde intentie hebben. Welke vetten goed en slecht zijn staat natuurlijk al weer in enige mate ter discussie; een vroeger “goed vet”, categorie meervoudig onverzadigd, geeft bij nader inzien kans op radicaalvorming en bijgevolg DNA schade met mogelijke mutaties. Tegelijk doen verzadigde vetzuren de aderen dichtslibben en blijken de Omega vetzuurkampioenen niet helemaal zeker meer van hun podiumplaats; was het nu 3, 6 of 9 die het beste was?
Inmiddels is de hele vetdiscussie al hoog en breed bedolven onder de pleidooien voor minder suiker en snelle koolhydraten zoals zetmeel. Want suiker is het nieuwe gif, en misschien nog wel schadelijker dan natriumzout. Tjsa, als het stof is neergedaald lijkt alleen eiwit nog onpartijdig te zijn weggekomen als voedingsstof.

Het is duidelijk dat er weinig eenduidig is in voedselland. Beschikbare informatie berust evengoed op meningen als op feiten, en iedereen bemoeit zich er mee ongeacht kennis van zaken. Waar we eerder voor voedingskennis vooral vol verwachting keken naar de overheid met het Voedingscentrum, of toonaangevende instituten zoals Wageningen Universiteit, is er nu een grote opkomst van dieetgoeroes, lifestylists (ik bedenk dit niet zelf) en een wildgroei aan dubieuze informatiewebsites, blogs of fora. Informatieportalen die echte feiten aandragen zijn al lang ingesneeuwd door alle amateurinitiatieven. Voedingsadvies is meer dan ooit Big Business. Niemand weet meer hoe het zit, maar iedereen wil weten wat gezond is. Voeding is van iedereen en is daardoor al bijna net zo onderhevig aan opinie of geloof als de gemiddelde religie. Wat er met zo’n voedingsbodem ontstaat is net zo lachwekkend als om te huilen. Lubach (o.a. bekend van de Trump video voor “Netherlands Second”) nam een paar dieetgoeroes onder de loep. Het lijkt er op dat hun kennis van spelling gelijk staat aan die van voeding, of is dat ook een mening? Bekijk de video hier: Arjen Lubach: The Green Happiness.

Mijn advies: neem adviezen met een flinke korrel zout. Of eigenlijk: eet gebalanceerd en gevarieerd.

Wouter Franken