Scheiding van gluten en zetmeel

De feiten liegen er niet om, de oer-Hollandse broodconsumptie daalt en is daarnaast vooral aan het veranderen. De traditionele “bammetjes” ontbijt- en lunch taferelen worden steeds meer verruild voor, bijvoorbeeld, kant-en-klaar ontbijtproducten en buiten-de-deur lunches. Daar is niks mis mee, dat is ontwikkeling passend bij een veranderende maatschappij. Een bijkomend gegeven is dat dit sommige gevestigde partijen in het nauw brengt. Hun altijd gewilde producten zijn ineens niet meer zo interessant. Of worden soms zelfs weggezet als “slecht”.

Daarbij zijn er toenemende gezondheidsvragen rondom brood. Brood wordt bijvoorbeeld gezien als dikmaker en bevat het “omstreden” (volgens mij vooral onbegrepen) gluten. Natuurlijk is het voor mensen met coeliaki een ingrediënt om ver van te blijven. De meeste van ons hebben echter geen coeliaki. Voor deze veel grotere groep kan het in brood aanwezige gluten een oplossing bieden in de vraag naar alternatieve, plantaardige eiwitten.

Wanneer je op internet zoekt naar gluten, krijg je voornamelijk resultaten die wijzen op en verwijzen naar producten zonder deze waardevolle eiwitten. Beseffen we wel dat we hier te maken hebben met een alom beschikbaar plantaardig eiwit? De duurzaamheid van dierlijke eiwitconsumptie krijgt steeds meer, naar mijn mening terechte, aandacht vanuit verschillende hoeken. We zijn met z’n allen op zoek naar alternatieven, toch?

Samenvattend vanuit mijn standpunt; tarwe bevat zogezegd een onderbenut, functioneel, voedzaam eiwit, waarmee gehoor kan worden gegeven aan de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten. Daarnaast kan de waarde van tarwe hiermee worden opgeschroefd, voor diegene die aan het begin van de keten zitten.

Bij TOP bv zijn we bezig om tarwe, en vooral gluten, nieuw leven in te blazen.  In samenwerking met Sobatech hebben we een prototype gluten-zetmeel scheider ontwikkeld. Met deze machine zijn we in staat op een simpele, duurzame en efficiënte manier gluten uit tarwe te scheiden in een continu proces.  Kijkend naar de huidige veranderingen en voorspellingen voor de toekomst, levert deze scheiding een win-winsituatie op, lijkt mij!

Stella Moria