Slimme dispenser voor retail en horeca

Zuurstofloze dispenser houdt levensmiddelen langer vers
TOP werkt aan een hoogwaardig dispenser-systeem waarin levensmiddelen lange tijd vers kunnen worden gehouden. De innovatie kan zeer interessant zijn voor foodretail en foodservice, op locaties waar levensmiddelen uit dispensers worden aangeboden.
TOP heeft de nieuwe dispenser ontwikkeld in samenwerking met onder andere Food Dispense en het Duitse Bio4pack. Het project wordt gesteund met subsidie van Food Future.

In de nieuwe dispenser kunnen producten als noten, cereals of koffiebonen langer vers worden gehouden door controlled atmosphere (CA). Een unit achter de dispenser zorgt dat uit de omgevingslucht alleen de stikstof in de container komt en niet de zuurstof. Op deze manier wordt oxidatie afgeremd en blijven de levensmiddelen in de dispenser veel langer vers. Een schroef bij de uitgifte houdt de stikstof in de dispenser van de buitenlucht gescheiden. Zo biedt de CA- dispenser een kwalitatief hoogwaardig en hygiënisch alternatief voor zelfschep-toepassingen.

De dispenser kan interessant zijn voor foodretailers. In het buitenland werken retailers al veel vaker met dispense-systemen in winkels dan in Nederland. Het nadeel van dispense-sytemen (producten raken hun versheid eerder kwijt dan bij zuurstofarm voorverpakte producten) wordt met de CA dispenser ondervangen. Ook voor foodservice toepassingen, als bedrijfskantines of ontbijtzalen in hotels, kan de nieuwe dispenser de kwaliteit van producten verbeteren.

Deze zomer wordt de eerste verpakkingsloze foodwinkel Bag&Buy geopend in Utrecht. De mogelijkheid om de CA-dispenser in deze winkel uit te testen wordt momenteel onderzocht.

Het prototype van de dispenser is ongeveer 41 x 15 x 47 cm (hxbxd) inclusief de unit die de stikstof en zuurstof uit de lucht scheidt. TOP ziet ook al mogelijkheden voor dispensers in serie, waarbij één unit de atmosfeer in meerdere dispensers kan reguleren.