TOP bouwt opstelling voor simulatie conserveringsprocessen

TOP bv heeft een proefopstelling gebouwd waarmee vrijwel alle pasteurisatie- en sterilisatieprocessen kunnen worden gesimuleerd op verschillende procescondities. Deze opstelling maakt het mogelijk om de impact van de nieuwste conserveringsmethoden nu al te testen op verpakte voedselproducten, en onderling te vergelijken. Zelfs al zijn deze methoden nu nog niet in beschikbaar in de praktijk.

Sperzieboontjes: links behandeld met reguliere, rechts met milde sterilisatiecondities

Sperzieboontjes: links behandeld met reguliere, rechts met milde sterilisatiecondities

TOP bv is onder andere actief in de ontwikkeling van milde sterilisatietechnieken. Door milde opwarming bijvoorbeeld te combineren met hoge druk (PATS*) of door inzet van radiogolven (RF sterilisatie) kunnen voedselproducten lang houdbaar worden gemaakt buiten de koeling, zónder grote verliezen in kleur, smaak, textuur of voedingswaarden.

Deze veelbelovende technologieën zijn de komende jaren nog niet op grote schaal beschikbaar, waardoor het lastig is voor voedselproducenten om de voordelen hiervan op hun product te onderzoeken. Om nu al duidelijk te maken welke mogelijkheden de nieuwe, milde sterilisatietechnieken kunnen bieden heeft TOP de simulatieopstelling ontwikkeld.

Met de proefopstelling, in combinatie met speciaal ontwikkelde simulatiesoftware, kunnen de verpakte producten van voedselfabrikanten zo behandeld worden dat zij nu al kunnen zien en proeven wat er in de toekomst mogelijk is. De opstelling heeft een volume van meer dan 100 liter en kan op ieder gewenst opwarm- en afkoelproces ingesteld worden, tot een opwarmsnelheid van meer dan 15 °C/minuut.

Met de simulatieopstelling kan TOP voedselproducenten nog beter helpen bij hun beslissingen over (toekomstige) investeringen in conserveringstechnieken. TOP bv heeft de kennis en ervaring om producenten te helpen deze toekomstige conserveringstechnieken te implementeren in hun productieprocessen.