TOP bv ontwikkelt deegsensor voor bakkerijen

TOP bv werkt aan de ontwikkeling van een deegsensor. Hiermee kan de kwaliteit van het deeg op objectieve wijze worden bepaald zonder het bakproces stop te zetten. De toepassing maakt verdere automatisering van het bakproces mogelijk.

Het kritieke moment voor de kwaliteit van brood is het bepalen van de textuur van het deeg. De sterkte van het netwerk van eiwitten in het deeg (gluten) bepaalt wanneer het deeg goed is. In het huidige industriële bakproces bepaalt de bakker nog steeds op gevoel of het deeg klaar is voor verwerking.

TOP komt nu met een sensor die op objectieve wijze kan meten wat de sterkte van het eiwitnetwerk is. De sensor heeft twee voordelen. De proceslijn hoeft voor het bepalen van de deegkwaliteit niet te worden stilgezet. En de sensor kan eenvoudig worden gekoppeld aan bestaande productielijnen.

Het bepalen van de deegkwaliteit kon voorheen nog niet worden geautomatiseerd. De eiwitgehaltes in bloem kunnen namelijk sterk variëren, waardoor vaste procesinstellingen niet steeds een gelijke kwaliteit opleveren. Met de deegsensor kan het bakproces wel worden geautomatiseerd, door het meten van de netwerksterkte, in plaats van het op gevoel en ervaring beoordelen van het deeg.

Doordat deze sensor aan bestaande lijnen kan worden toegevoegd wordt automatisering voor veel bakkerijen nu een reële mogelijkheid. TOP bv verwacht de sensor binnen een jaar op de markt beschikbaar te hebben. Geïnteresseerde bedrijven kunnen al contact opnemen om te testen met een prototype.