TOP bv ontwikkelt een nieuwe milde sterilisatie methode

TOP bv uit Wageningen heeft een nieuwe sterilisatie methode ontwikkeld die verpakte voedingsmiddelen met behulp van radio golven op een milde manier steriliseert. Het maakt het mogelijk om de smaak en voedingswaarde van lang houdbare en gesteriliseerde producten substantieel te verbeteren.

De technologie, genaamd PureWave, werkt door middel van radiogolven. Deze golven gaan veel dieper het product in dan microwave golven. Hierdoor worden producten gelijkmatiger en milder verhit. Deze technologische ontwikkeling is een wereldwijde primeur. TOP bv heeft daarom ook een octrooi aangevraagd op PureWave zodat de technologie wereldwijd beschermd is.

Nieuwe kansen voor de voedingsmiddelenbranche
PureWave biedt nieuwe kansen voor voedselproducenten over de hele wereld die verpakt voedsel steriliseren of willen steriliseren. Alles wat nu regulier gesteriliseerd wordt kan met PureWave gesteriliseerd worden en is daardoor lekkerder en van betere kwaliteit omdat er minder smaak en voedingsstoffen verloren gaan. Bij TOP bv is het nu al mogelijk om snelle screenings uit te voeren naar het kwaliteitseffect. Daarnaast zal er op korte termijn een pilot-machine beschikbaar zijn.

Verschuiven van focus
Steriliseren bestaat al 100 jaar maar op het gebied van steriliseren zijn er de laatste 100 jaar weinig kwaliteit verbeterende innovaties geweest. De ontwikkeling van PureWave past bij de geest van de 21e eeuw waarin we weer gezonder moeten eten en waar voedselverspilling een groot probleem is. Wouter de Heij, CEO van TOP bv: ‘Milde pasteurisatie is nu uitontwikkeld, alle informatie hierover is beschikbaar en voor vrijwel alle milde pasteurisatie technologieën zijn er testfaciliteiten en zelfs lease, huur en koop mogelijkheden. Kort houdbare versproducten een langere houdbaarheid geven blijft een belangrijk thema. Maar het wordt ook tijd om de kwaliteit, smaak en gezondheidswaarde van lang houdbare en gesteriliseerde producten substantieel te verbeteren.’

Met deze nieuwe strategie gericht op mild steriliseren wil TOP zich blijven onderscheiden als innovatieve technologieontwikkelaar.