TOP maakt er meer dan een soepje van
Nog altijd wordt er een hoop voedsel verspild, zowel door de consument als in de industrie. In de industrie verdwijnt er veel voedsel in de prullenbak. Meer dan 2 miljoen ton voedsel verdwijnt er jaarlijks in de container. Dit is ongeveer 136 kg per persoon per jaar, waarvan ongeveer 50 kg door de consument thuis weggegooid wordt.
Groentes die een vreemde vorm hebben, licht beschadigd zijn of waarvan een deel niet gebruikt wordt (zoals de kapjes van tomaten) kunnen nog prima gebruikt worden om bijvoorbeeld soepen en sauzen van te maken. Met de smaak of houdbaarheid van deze producten is namelijk niets mis. Ook zijn veel producten die over de houdbaarheidsdatum zijn nog prima te eten. Uiteraard moet er wel altijd gekeken worden of het ook qua veiligheid nog geaccepteerd kan worden.
Oplossingen die nu bedacht worden zijn vaak erg kleinschalig en dekken maar een deel van de voedselverspilling. Uiteraard kan er van een deel van het “afval” soep of saus gemaakt worden maar lang niet alles is daar geschikt voor.
TOP bv wil graag naar oplossingen kijken om reststromen op een waardevolle manier te kunnen gebruiken. Het is hierbij van belang dat er zoveel mogelijk meerwaarde gecreëerd wordt. Zo kunnen er niet alleen nieuwe producten gemaakt worden, de reststromen kunnen ook gebruikt worden om waardevolle componenten uit te extraheren. Denk hierbij bijvoorbeeld uit lycopeen uit tomaten, caroteen uit wortels en polyfenolen uit druiven. En zo zijn er nog tal van mogelijkheden.
Door grootschalige oplossingen te verzinnen voor de verwerking van reststromen kan de voedselverspilling hopelijk drastisch verminderd worden. Het doel van de Verenigde Naties om in 2030 de voedselverspilling met 50% te verminderen komt hiermee steeds een stapje dichterbij.
Myriam Knopf