TOP ondersteunt bij verlaging van suikergehalte

Door groeiende druk vanuit maatschappelijke organisaties en door veranderend consumentengedrag proberen voedselproducenten de aanwezige suikers in producten te verminderen. Maar suikers hebben vaak meerdere functies. TOP bv uit Wageningen biedt nu verschillende oplossingen om suikerverlaging mogelijk te maken.

Begin deze maand startte het Diabetes Fonds de Suiker Terugroepactie, waarin consumenten een product met onnodig veel suikers kunnen ‘terugroepen’ om zo een signaal af te geven aan de voedingsindustrie. Al langere tijd wijst Foodwatch op producten met ‘onnodige’ toevoeging van suikers, en in verschillende landen wordt de industrie met een suikertaks gedwongen tot maatregelen.

Suiker heeft echter in veel van deze producten een belangrijke functie. Suiker kan zure smaakjes maskeren of het volume verhogen, maar kan ook de wateractiviteit verlagen, om de voedselveiligheid van het product te vergroten. Zomaar de suiker uit een product halen zorgt er dus voor dat het product niet meer lekker is of zelfs onveilig kan worden. Een bruikbaar alternatief voor de industrie was tot voor kort niet beschikbaar.

TOP bv heeft met uitgebreid onderzoek slimme, gezonde en smakelijke formuleringen gevonden waarmee suiker volledig vervangen kan worden, terwijl de microbiologische veiligheid en de smaak van het product behouden blijven. Uit vele tests blijkt dat de formulering voor vrijwel alle suikerhoudende producten geschikt is.

Bedrijven die het suikergehalte in hun product willen verlagen worden uitgenodigd contact op te nemen met TOP, om de mogelijkheden voor hun productie te vernemen.