TOP stelt nieuwe multi-productielijn voor vleesvervangers beschikbaar

In onze vorige nieuwsbrief vertelden we al dat TOP het afgelopen jaar hard gewerkt heeft aan de ontwikkeling van een breed scala aan vegetarische en veganistische vleesvervangers*.  Na de succesvolle eerste ontwikkelingsfase van dergelijke producten blijven we bij TOP niet stilzitten: Sinds kort is TOP trotse eigenaar van een multi-inzetbare productielijn voor de productie van verschillende vleesvervangers. TOP gebruikt deze productielijn niet alleen zelf, maar stelt hem graag beschikbaar voor anderen die producten willen ontwikkelen, testen en kleinschalige producties willen draaien. Wat wilt u maken?

Van keukenmixer naar geautomatiseerd proces
Het opschalen van nieuw ontwikkelde producten is een vak apart. In de ontwikkelingsfase maken we gebruik van keukenmachines, mixers en andere huis-tuin-en-keuken-apparaten. We maken immers slechts op kleine schaal proefproducten om ze te beoordelen op smaak, textuur, kleur, etc. Nadat het product geperfectioneerd is, gaan we opschalen naar grotere oplages. We stappen over van handwerk naar een geautomatiseerd proces. Dat vraagt om apparatuur van een groter kaliber. TOP heeft een volledig functionerende pilotproductielijn waarmee 100 tot 500 kg product per dag geproduceerd en verpakt kan worden. Bovendien zijn er voor deze productielijn een uitgebreid kwaliteitshandboek, HACCP-analyses en ARBO-standaarden opgesteld. Hiermee voldoet de lijn aan de hoogste hygiëne- en veiligheidsstandaarden.

Burgers, balletjes en nuggets op 1 lijn
De pilotproductielijn is opgebouwd uit meerdere uitwisselbare modules. Hierdoor kan de lijn gemakkelijk omgebouwd worden om verschillende producten te produceren. Bijna alle gangbare vegetarische producten, zoals burgers, balletjes, worstjes, gehakt, blokjes, reepjes en nuggets kunnen op zo geproduceerd worden. Binnen een dag is de lijn omgebouwd en klaar om een ander product te maken. TOP in Wageningen heeft hiermee de eerste openbare proeffabriek voor de productie van vleesvervangers gerealiseerd.

Pilotlijn te huur voor proefproductie
Deze proeffabriek stelt TOP beschikbaar aan (co)-producenten, beginnende ondernemers en onderzoekers voor opschalingstests, pilotproducties en kleinschalige coproducties. Daarbij kunnen wij u helpen met het selecteren en inregelen van de machines en het begeleiden van de opschaling. Zo wil TOP bijdragen aan het versnellen van de innovaties in de ontwikkeling van vleesvervangers en het verlagen van de kostprijs over de gehele breedte van de markt.

Staat u op het punt om een nieuw product te ontwikkelen, of heeft u een product ontwikkeld en bent u op zoek naar mogelijkheden om uw product te gaan produceren? Neem daarvoor contact met ons op via .

* Zie ons artikel top-bv.nl/nl/how-do-you-want-your-steak-medium-well-done-or-plant-based.