TOP werktuigbouwkundige kijkt over de grens

Als werktuigbouwer wil je de wereld een stukje beter, mooier en aangenamer maken met machines, apparaten en hele productiesystemen. Revolutionaire uitvindingen en duurzame innovaties laten het hart van menig ingenieur dan ook sneller kloppen. Maar voordat je als techneut je creatieve brein enthousiast op hol laat slaan om een volgende uitdaging te tackelen, is het raadzaam om een stapje terug te nemen. Laat de realiteit weer even tot je doordringen.

Wat is de toegevoegde waarde van de innovatie? Hebben mensen het echt nodig? Worden we er beter van? Zijn er niet andere problemen/uitdagingen die beter eerst kunnen worden opgelost?

Als ik mijzelf dit soort vragen stel, is het misschien geen wonder dat ik bij een zeer creatief, divers, breed, praktisch en innovatief bedrijf ben terecht gekomen dat zich voornamelijk met één van onze basisbehoeftes bezig houdt; levensmiddelen. Mee innoveren bij TOP is geweldig, echter deze “relativerende realiteit” blijft aan mij knagen.

Ja, huidige situaties verbeteren is een goede zaak. In onze westerse wereld zijn dat dingen zoals voedsel gezonder, langer houdbaar en veel toegankelijker maken. Maar als ik dan naar de hele wereld kijk, dan is nog lang niet iedereen zo ver als wij. In Nederland is er bijvoorbeeld een uitdaging om meer vitaminen en smaak te behouden in producten die al minstens 3 weken houdbaar zijn. Terwijl er veel landen op de wereld zijn waar de uitdaging is om genoeg voedsel te produceren dan wel te importeren om de eigen bevolking te kunnen voeden.

In Nederland is zeer veel kennis en ervaring aanwezig. Ik daag u uit om dit meer met de rest van de wereld te gaan delen. Er zijn veel landen op de wereld die uw kennis, ervaring en vaardigheden kunnen gebruiken bij de wederopbouw en ontwikkeling van hun land. Als u een grote uitdaging zoekt (techneut of niet) waarmee u een grote impact maakt, dan raad ik u aan eens te gaan zoeken naar uitdagingen in landen die nog niet zo ver zijn als wij.

Zelf ben ik naast mijn werk 2 jaar geleden begonnen aan de wederopbouw van een kleine gemeenschap in Kono in Sierra Leone. Inmiddels staat er een kleine basisschool met ruim 80 leerlingen die alweer snakken naar meer leslokalen en hebben een tiental extra boeren landbouw bedreven. (Meer informatie vindt u op www.rebuildsl.org)

Wat gaat u  doen – als persoon, als bedrijf – om een significante positieve impact op deze wereld te maken?

Jelco Jousma