TOP wil rauwe melk in de supermarkt

Bij TOP werken we momenteel aan een consortium om veilige, rauwe melk in de markt te zetten. De eerste testresultaten van rauwe melk behandeld met milde conserveringstechnologieën zoals Pascalisatie en PurePulse zijn zeer bemoedigend.

Op dit moment mag rauwe melk nog niet verkocht worden in reguliere kanalen omdat er volgens de NVWA besmettingsgevaar is van ziekteverwekkende bacteriën. Milde conservering is dé manier om rauwe melk veilig te maken zonder verlies van voedingsstoffen en afbreuk van smaak.

Lekkerder
Er is steeds meer interesse in rauwe melk vanwege de gezondheidseffecten en pure smaak. We hebben onderzoek uitgevoerd wat laat zien dat rauwe melk gezondheidsvoordelen heeft ten opzichte van hitte-gepasteuriseerde melk. Veel mensen vinden rauwe melk ook lekkerder vanwege de intensere en volle smaak. Maar melkveehouders mogen dit enkel aan het erf verkopen met een korte houdbaarheid, waardoor het nauwelijks toegankelijk is voor de gemiddelde consument. Op dit moment werken we aan het ontheffingsdossier om rauwe melk alsnog te mogen verkopen via retail. De vermarkting van veilige, rauwe melk in reguliere retailkanalen biedt dan mogelijkheden voor zowel de melkveehouder als de retailer.

Consortium
Voor het vormen van het consortium zoeken we naar onder andere melkveehouders, technologieleveranciers, marketingprofessionals en retailers. Partijen die geïnteresseerd zijn en mee willen werken aan het op de markt zetten van veilige rauwe melk zijn welkom. Het initiatief wordt mede gesteund door het NieuwVers project, waar onder andere Urgenda en Foodlog bij betrokken zijn. Dit project is in het leven geroepen om innovatieve en intrinsiek duurzame producten in de schappen te krijgen. Veilige rauwe melk past daar perfect bij.

Consumentenonderzoek
Ook zal er nog verder gekeken moeten worden naar de consumentenacceptatie van rauwe melk en de daarachter liggende technologieën. Dit onderzoek is inmiddels in gang gezet en wordt uitgevoerd door food marketing bureau The Food Agency.