Trendwatchers zijn net astrologen

Zodra het begin van het nieuwe jaar nadert struikelen trendwatchers over elkaar heen met hun visie op wat ons het komende jaar staat te wachten. In ieder tijdschrift en online kom je ze nu tegen; de trendlijstjes voor 2016.

Ik krijg eigenlijk altijd een beetje jeuk van deze lijstjes, want ze hebben nogal een hoog glazen bol gehalte. Een kijkje in de toekomst. Begrijp me niet verkeerd, want er zijn echt wel mensen die hier een bovengemiddelde kijk op hebben, maar veel van de trendwatchers kopiëren elkaar klakkeloos en blijven hangen in louter algemeenheden.

Eigenlijk niet heel anders dan horoscopen. Een trucje om algemeenheden zo te beschrijven dat je denkt, “Hé, dat gaat over mij”. Iedereen kan zich ermee identificeren juist omdat het zo algemeen is. En we willen het allemaal heel erg graag geloven.

Nog frappanter dan dat trendwatchers elkaar napraten, is het feit dat de nieuwe trendlijstjes vaak nauwelijks verschillen van die van het jaar ervoor. Ik citeer een gelauwerde trendwatcher over 2016: “Opvallend is de trend naar ambacht en lokaal…”. Hoezo opvallend? Wat is daar opvallend aan? En vrijwel dezelfde zin kwam vorig jaar en het jaar daarvoor ook uit de monden van trendwatchers.

Ik ben meer geneigd te kijken naar trendmákers. Inspirators die laten zien wat er verandert door te veranderen. Mensen die doen in plaats van praten. Hun verhalen zijn duizend maal meer inspirerend dan welk lijstje dan ook.

Dennis Favier