(Uit) In de droom geholpen
Door het eten van kaas voor het slapengaan krijg je nachtmerries; waar of niet waar? Niet waar, volgens de British Cheese Board (BCB). Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar know-it-all Google vertelde me dat de kaas-nachtmerrie-mythe een bekend fenomeen is, vooral in Groot-Brittannië. Om meer Britten meer kaas te laten eten heeft de BCB in 2005 een onderzoek gedaan naar de effecten van kaas op het slapen. Verrassend genoeg bleek dat de deelnemers geen nachtmerries kregen.
Het meest opmerkelijke aan deze studie is echter dat het onderwerp van de droom af leek te hangen van het soort kaas dat geconsumeerd was. Zo droomde 65% van de mensen die Cheddar hadden gegeten over beroemdheden, en evenveel mensen die Red Leicester achter de kiezen hadden droomden over hun oude school. Er waren ook nog verschillen tussen mannen en vrouwen. 85% van de vrouwelijke Stilton-eters hadden bizarre dromen (een vegetarische krokodil die verdrietig was omdat hij geen kinderen kon eten, soldaten die elkaar met kittens te lijf gingen in plaats van geweren), terwijl 75% van de mannen juist hele realistische dromen hadden. Bovendien raadt de BCB Cheshire kaas aan voor mensen die juist niet willen dromen.
In dit onderzoek zijn 6 verschillende soorten Britse kaas gebruikt. Ik vraag me af hoe deze test uitgevallen zou zijn als Franse kazen gebruikt waren? Of Nederlandse? Geitenkaas? Ik hoop op een vervolgstudie met daarin hoe je dromen kunt ontwerpen door middel van bepaalde soorten en hoeveelheden kaas te nuttigen. Iets als: 11,6 g Cheddar voor een mannelijke beroemdheid, 5,9 g Franse brie voor een decor als een tropisch verlaten eiland en exact 4 g Emmentaler voor een avontuurlijke verhaallijn, met als bonus 0,9 g Parmigiano-Reggiano voor een beetje romantiek. De BCB lijkt het met mij eens te zijn: “In fact, our results show that eating different types of British cheese can make your dreams more interesting so sleep could now become a whole new adventure.” Zorg wel dat de totale hoeveelheid te consumeren kaas onder de 25 gram zit, anders slaap je minder prettig vanwege een slechte spijsvertering.
Dit laatste is misschien ook waar deze mythe vandaan komt. De Britse schrijver Charles Dickens liet de hoofdpersoon van zijn “A Christmas Carol” een stuk kaas de schuld geven van zijn nachtmerries. Een andere theorie legt de oorsprong van de kaas-nachtmerrie-mythe bij een antidepressivum uit de jaren ’50. Zonder al te technisch te worden: dit medicijn zorgde ervoor dat energie-opwekkende stoffen niet in het lichaam werden afgebroken. Kaas bevat tyramine, wat zorgt voor de aanmaak van dat soort stoffen. Het is wel eens voorgekomen dat gebruikers van het antidepressivum die ook kaas aten daardoor een levensbedreigend hoge bloeddruk en hartslag kregen. Hier tegenover staat dat kaas ook het aminozuur tryptofaan bevat, wat stress-verlagend werkt, waardoor je gemakkelijker zou inslapen. Overigens wordt er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van kaas op slapen, dus de conclusie is: er moet meer onderzoek gedaan worden om een echte conclusie, of zelfs een dieetadvies te kunnen geven.
Het doel van de BCB was om meer Britten meer kaas te laten eten. Het uitgevoerde onderzoek is dan ook meer een publiciteitsstunt dan een wetenschappelijk experiment: de proefpersonen waren 200 vrijwilligers die zelf moesten rapporteren, er was geen controlegroep en er is niet van tevoren bepaald hoe vaak en waarover de testers uit zichzelf (zonder kaas) droomden. Toen het persbericht uitkwam is het gepubliceerd in een aantal grote Britse media (o.a. Daily Mail, Dairy Reporter en BBC) en het wordt nog geregeld aangehaald in blogs (met titels als Kaas Vaak en Sweet dreams are made of cheese). Bovendien is de jaarlijkse kaasconsumptie in Groot-Brittannië met 4,7% gestegen in de afgelopen 10 jaar. PR-missie (enigszins) geslaagd dus.
De British Cheese Board vermeld doodleuk onderaan hun persbericht dat er 700 verschillende soorten Britse kazen zijn, “a British cheese for every occasion”. Wereldwijd bestaan er minstens 1777 soorten kaas; genoeg mogelijkheden om voor iedereen de perfecte droom te creëren, lijkt me.
Bertine Smit