Versgeperst en dood gekookt

VERSGEPERST’: Wat mij betreft is dit één van de meest misleidende marketingtermen die er te vinden is. Kijk eens in het koelvak en lees de etiketten. Op vrijwel alle sapjes prijkt de kreet; versgeperst. Oké, de sapjes zijn wel vers geperst. Maar na het persen wordt het sap gepasteuriseerd. Daardoor is de vers beleving veel minder vers dan je zou denken. Maar dat vermeldt de fabrikant er niet bij. Dat vind ik nu misleiding. Terwijl misleiding helemaal niet nodig is. Een sapje produceren met 21-35 dagen houdbaarheid dat wèl vers smaakt? Het kan! Vandaag de dag bestaan er technologieën om vers en smakelijk sap te presenteren.

Vers en toch langer houdbaar
Kent u ze al, milde pasteurisatietechnologieën zoals High Pressure Processing (HPP) en Pulsed Electric Field (PEF)? Dit zijn zogenaamde milde pasteurisatietechnologieën. Door deze toe te passen op vers sap blijven smaak, structuur en kleur van de sappen optimaal. Bij HPP wordt er gebruik gemaakt van hoge druk. Bij deze technologie wordt sap in de eindverpakking behandeld en is er nauwelijks hittebelasting op het product is. Hierdoor blijft de smaak optimaal en belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen blijven intact. Ook de kleur blijft helder en fel. De uitstraling en beleving zijn hierdoor gelijk aan die van vers sap.

Een andere optie is door gebruik te maken van elektrische pulsen. Ook wel Pulsed Electric Field (PEF) genoemd. Hierdoor gaan de celmembranen van bacteriën, schimmels en gisten kapot. Ook bij deze toepassing is de hittebelasting laag zodat de verse eigenschappen behouden blijven. Het verschil tussen PEF en HPP is dat PEF een continusysteem is en HPP een batchproces. Voor vloeistoffen zoals vruchtensappen en groentesappen is PEF daarom een logischere keuze.

Wat serveert u uw klanten?
TOP bv heeft met beide technologieën veel ervaring. Kopen uw klanten voortaan ook sap met een echte vers beleving? Of heeft u andere smakelijke producten die u zo vers mogelijk wilt aanbieden? Dan zijn wij voor u de ideale partner. Neem contact met ons op voor meer informatie en wij bespreken graag de mogelijkheden om u bij het kwaliteitsbehoud van uw product te ondersteunen. Bezoek onze website top-bv.nl of mail naar .

Myriam Knopf
Projectleider Food and Technology