Voedsel moet voedsel blijven

Vijf jaar geleden studeerde ik af als levensmiddelentechnoloog van Wageningen University. Nog onervaren, dacht ik in een industrie terecht te komen waar alle kansen al waren benut. Dat blijkt niet zo te zijn.

Onlangs verbaasde ik me over het feit dat er geen betacaroteen uit wortelen op de markt is. De oranje kleurstof en provitamine A wordt gewonnen uit schimmels of algen. Bij productie van wortelsap blijft pulp over en dit wordt verwerkt als veevoer. Deze productstroom is vezelrijk en bevat nog veel betacaroteen. Een kans om ontkleurde groentevezel en een natuurlijke kleurstof op de markt te brengen.

TOP Biocascadering

Lycopeen uit tomaat heb ik wel gevonden. Dat wordt d.m.v. hexaanextractie gewonnen. Ook methanol en aceton staan onder andere op de lijst van extractiemiddelen die mogen worden gebruikt “indien gebruik leidt tot aanwezigheid van residuen in technisch onvermijdelijke hoeveelheden die geen gevaar voor de gezondheid van de mens opleveren”. Wanneer ik kijk naar de consumententrend waarin E-nummers – in veel gevallen natuurlijke toevoegingen – onder druk staan, dan denk ik dat de consument niet blij zal zijn met residuen van dergelijke oplosmiddelen in zijn voeding.

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die voedselreststromen terug in de voedselketen brengen en wordt er hard gewerkt aan groene extractietechnologieën. The future is bright.

Eral Osmanoglou