Wees gezond, denk als een tomaat

Klopt het dat de meeste voedingsstoffen in groente en fruit in de schil, of net onder de schil zitten? We hebben allemaal geleerd dat je beter een appel met schil kan eten dan dat je hem schilt, want dan gooi je alle vitamines weg en kun je net zo goed geen fruit eten. Er zijn wetenschappelijke artikelen waarin dit gemeten en aangetoond is, maar vandaag een andere aanpak: denken als een plant.

Vitamines en mineralen, en honderdduizenden andere bioactieve stoffen in ons voedsel die producenten van supplementen voor het gemakt niet noemen, heten micronutriënten. Dit zijn de componenten die we als mensen eten om gezond te blijven, omdat we ze zelf niet aan kunnen maken en ze een functie in ons lichaam vervullen. Vitamine A bijvoorbeeld, wordt onder invloed van licht in ons oog omgezet, waardoor er een zenuw wordt geprikkeld om informatie naar onze hersenen te sturen. Dit is denken vanuit de mens.

Vitamine A kunnen we direct uit ons voedsel halen, maar ook in de vorm van caroteen (bijvoorbeeld uit tomaten) en dat wordt in ons lichaam omgezet in Vitamine A. Carotenen zijn pigmenten die een rol spelen in fotosynthese. Het absorbeert energie in de vorm van licht dat de plant gebruikt om van water en koolzuurgas zuurstof te maken. Aan welke kant van de tomaat is er meer licht, aan de binnen- of buitenkant? Waar zal dan het meeste caroteen zijn? Dat zou dan in de schil moeten zijn. Dit is denken als een plant.

De meeste micronutriënten schijnen in ons lichaam een antioxidatieve werking te hebben die in de meeste onderzoeken in verband worden gebracht met het voorkomen van kanker. Antioxidanten beschermen de vitale organellen van de plant tegen zuurstof (en andere reactieve stoffen) door daarmee een chemische reactie aan te gaan. Zuurstof bevindt zich voornamelijk aan de buitenkant van de appel en daarom kun je het beter met schil eten.

Door Eral Osmanoglou
Volg Top Health Facts op twitter @tophealthfacts