Zonder kunstmest geen voedsel voor 9 miljard mensen

TOP heeft meegewerkt aan een project van de controversiële kunstenares Tinkebell. Het project gaat over de eindigheid van goed winbare fosfaatreserves en de mogelijke consequenties die dit gaat hebben op een tijdschaal van ongeveer honderd jaar. Met haar film ‘SAVE OUR CHILDREN’ die op 19 september in première gaat, wil ze dit probleem op geheel eigen wijze aan de kaak stellen. Afgelopen vrijdag 13 september was ze al te gast in de uitzending bij Pauw en Witteman om haar film aan te kondigen.

Waarom vinden we dit bij TOP een belangrijk onderwerp? Simpel, fosfaat is het basismateriaal van kunstmest en zonder kunstmest is het zeer lastig om de nu 7 miljard en straks 10 miljard mensen op aarde te voeden. Daarnaast is het onderwerp belangrijker dan ooit omdat wij de schaarse fosfaten verspillen door voedsel te verspillen (rond de 40% van ons voedsel wordt weggegooid) en door een steeds luxer voedingspatroon, wat zich vertaalt in een stijgende vleesconsumptie.

Aanrichter van het werkelijke probleem is dat we sinds 100 à 150 jaar de natuurlijke kringloop hebben open gebroken, zie mijn uiteenzetting daarover op Foodlog. Poep en plas van onze productiedieren maar vooral ook van alle mensen op aarde wordt steeds minder hergebruikt waardoor het probleem groter wordt. Daarnaast is kunstmest zo goedkoop dat de noodzaak om onze ontlasting te gaan hergebruiken ook financieel afwezig lijkt te zijn. De realiteit is dat er dus steeds meer fosfaat via onze ontlasting in de zee belandt of wegspoelt in diepe aardlagen en niet meer beschikbaar is.

Het fosfaatprobleem is een ecologische uitdaging die waarschijnlijk groter is dan de overgang van onze huidige olie en gas maatschappij naar een duurzame energie maatschappij. En toch lijkt het politieke en maatschappelijke bewustzijn op dit onderwerp laag te zijn. Daar begint het dus mee. Het onderwerp op de politieke agenda zetten. Tinkebell doet haar poging, en wij ondersteunen haar daarbij graag.

Zijn er technologie oplossingen beschikbaar? Nee, niet om het gehele probleem op te lossen, maar er bestaan een paar deeloplossingen die wel beschikbaar zijn. TOP werkt actief mee aan de ontwikkeling van duurzame technologieën om een bijdrage te leveren aan deze mondiale uitdaging. De houdbaarheid verlengende technologieën pascalisatie, PurePulse en AMAP reduceren voedselverspilling. Biocascadering – het hergebruik van reststromen ten behoeve van food en farma toepassingen – staat ook hoog op de agenda bij TOP. Zo werken we bijvoorbeeld aan de inzet van groentevezels (De Vezelfabriek) uit reststromen en extraheren we phytochemicaliën om als ingrediënt gebruiken (Phytonext). Binnen nu en een paar maanden zullen we ook een nieuwe technologie onthullen om digistaat (het restproduct uit een mestvergister) te verwerken.

Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan naar de trailer van de documentaire van Tinkebell.

Of lees mijn blog daarover.

– Door Wouter de Heij