Onze vezelconsumptie is te laag

Het is al jarenlang bekend dat we te weinig vezels binnen krijgen. Een oplossing zou zijn om meer groente en fruit te consumeren, maar onderzoek toont juist aan dat de groente en fruit consumptie de laatste jaren gedaald is. Gemiddeld wordt er per dag ongeveer 18-23 gram aan vezels gegeten terwijl de doelstelling 30 tot 40 gram vezels is. Dit is dus 12-17 gram aan vezels per dag te weinig!

Maar wat zijn vezels nou precies en waarom is de inname van vezels zo belangrijk? En wat zijn de mogelijkheden om als producent op een gemakkelijke manier vezels toe te voegen aan producten om de consument te helpen met het binnenkrijgen van vezels? De Vezelfabriek heeft hier een antwoord op.

Gezondheid
Vezels zijn complexe koolhydraten die aanwezig zijn in onder andere groente, fruit, granen en peulvruchten. Het menselijk lichaam kan vezels niet afbreken, maar onze darmbacteriën kunnen dat wel. Vezels zijn in te delen in oplosbare, fermenteerbare vezels en onoplosbare, niet-fermenteerbare vezels. Oplosbare, fermenteerbare vezels kunnen afgebroken worden door darmbacteriën, maken de ontlasting zachter en vertragen de voedselstroom in de darmen. Onoplosbare, niet-fermenteerbare vezels kunnen niet worden afgebroken in de darm. Deze vezels binden echter water aan zich en zorgen voor een toename van het maagvolume en hierdoor verzadiging.

Er zijn studies gedaan naar het effect van vezels op de gezondheid. Zo zouden vezels een effect hebben op een lager risico op hart- en vaatziekten, beroerte, hoge bloeddruk, diabetes en obesitas. De bewijzen hiervoor zijn nog mager maar er zijn zeker aanwijzingen voor het positieve effect van vezels op de gezondheid.

Puurvezel
Er dus vanuit gaande dat vezels gezond zijn, is nu de vraag hoe de consument aan voldoende vezels kan komen in haar dagelijkse voeding. Voldoende groente, fruit, granen en peulvruchten eten zou voldoende moeten zijn maar schijnbaar lukt dat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking niet. Producenten kunnen inspelen op het te kort aan vezels door bijvoorbeeld producten te verrijken met natuurlijke vezels. TOP bv heeft daarom de Vezelfabriek (www.devezelfabriek.nl) opgestart. De Vezelfabriek levert vezels die volledig natuurlijk zijn, genaamd Puurvezel. Puurvezel is een geconcentreerde vorm van groente. Met behulp van milde verwerkingstechnieken blijven zowel de micronutriënten als de vezels behouden die van nature aanwezig zijn in groente. Deze geconcentreerde vorm van groente kan een substantiële bijdrage leveren aan het dagelijks dieet. Puurvezel kan toegevoegd worden aan producten die veel geconsumeerd worden zoals brood en pasta maar kan ook gemakkelijk toegevoegd worden aan gerechten. Een schepje extra vezels bij een product kan het product een bron of zelfs rijk aan vezels maken.

Voor meer informatie over gezonde voeding en vezels kijk op de website van de Vezelfabriek

Door Myriam Knopf

Dit bericht is ook verschenen op de website van Top Health Facts