Phytonext introduceert baanbrekende extractiemethode

Phytonext heeft, met steun van TOP B.V., een nieuwe technologie ontwikkeld die hoogwaardige stoffen uit planten kan winnen. Bijzonder aan deze extractietechnologie is dat de stoffen onder milde omstandigheden worden gewonnen. Daardoor kunnen ook zeer gevoelige stoffen worden gewonnen die bij reguliere extractiemethoden worden afgebroken. Inmiddels is een pilot-opstelling beschikbaar voor bedrijven om de technologie te testen.

Planten bevatten een keur aan stoffen die interessant zijn voor voedingsmiddelenproducenten, farmaceutische bedrijven en cosmetische bedrijven. Zo bevatten ze bijvoorbeeld anti-oxidanten die helpen bij het gezond houden van het lichaam. Omdat sommige stoffen erg interessant, maar ook erg kwetsbaar zijn en omdat ze een complexe samenstelling hebben, was het tot voor kort niet mogelijk om op een economisch interessante manier de stoffen te winnen en te verwerken in producten.

Scala aan mogelijkheden
Phytonext heeft echter een extractiemethode ontwikkeld waarmee deze stoffen wel gewonnen kunnen worden. Jordi Jongbloed, business development manager van Phytonext: ‘Met onze technologie kun je je heel precies richten op de gewenste stoffen. Omdat we onder milde omstandigheden werken, kunnen we ook de meest gevoelige stoffen uit de planten winnen. Daarmee wordt er een scala aan mogelijkheden geopend. Denk bijvoorbeeld aan het goedkoper winnen van functionele stoffen of aan het verwaarden van plantaardige zijstromen.’

Industriële schaal
De innovatieve start-up heeft samen met TOP B.V. een pilot-installatie ontwikkeld om geïnteresseerde bedrijven de mogelijkheden te laten zien. Op dit moment zijn ze bezig met de ontwikkeling van industriële apparatuur.