Plantaardig heeft de toekomst

De hartige vleeseigen smaak en de specifieke structuren van vlees zijn uniek in ons dieet. We eten vlees omdat deze smaak en structuur heel diep zijn ingebakken in onze eetcultuur. Misschien eten we zelfs wel vlees omdat het een goede bron van eiwitten is. Maar zijn de smaak en structuur van vlees nog wel ongeëvenaard? De ontwikkeling van plantaardige alternatieven voor vlees is in volle vaart en de smaak en structuur van deze producten worden steeds beter.

Zo goed zelfs dat vorige week een vegetarische gehaktbal (van de Vegetarische Slager) het in een gehaktballen smaaktest van de 42 deelnemende ballen als derde eindigde, en dus beter beoordeeld werd dan 38 gehaktballen op basis van vlees. Zo goed dat vegetarische kipstukjes (Beeter, van producent Ojah) nauwelijks meer te onderscheiden zijn van echte kip. Deze moderne vleesalternatieven hebben echt vlees qua smaak en textuur dus al zo goed als geëvenaard.

Tien jaar geleden was dit ondenkbaar. Het schap met vleesalternatieven was destijds minuscuul, als het er al was, en wat er in stond waren sponzige tofu-burgers en structuur- en smaakloze schijven en ballen. Vandaag de dag is het aanbod en de schapruimte enorm gegroeid en zijn de producten veel beter geworden. En ik denk dat het einde nog niet in zicht is.

Over nog eens tien jaar denk ik dat plantaardige alternatieven op vlees niet meer te onderscheiden zijn van echt vlees, zowel qua smaak als structuur. We eten dan niet meer vlees zoals we dat nu doen. De traditie van vlees eten in onze eetcultuur gaat uiteindelijk geen stand houden. Door de groeiende wereldbevolking en de daarbij groeiende vraag naar eiwitten kan de planeet de productie van al dit vlees uiteindelijk niet aan.
Vlees gaat duurder worden en zal niet meer als commodity gelden. Vegetarische alternatieven zullen in deze situatie in grote mate de rol van vlees in ons consumptiepatroon innemen. Enkel hoge kwaliteit vleesproducten zullen nog op speciale momenten worden gegeten als het ultieme luxe product. Al het andere verwerkte vlees zal vervangen zijn voor plantaardige alternatieven, die een vergelijkbare beleving qua smaak en structuur hebben.

Waar staat kweekvlees in deze discussie? Eigenlijk nergens. We zijn al zo ver met de ontwikkeling van plantaardige vleesalternatieven dat het idee achter kweekvlees eigenlijk achterhaald is. De kans dat plantaardige vleesalternatieven leiden tot vleesidentieke voedingsmiddelen acht ik groter dan de rol van kweekvlees hierin. Want waarom vlees kweken als het gewoon aan een plant groeit?

Nederland heeft altijd een grote internationale rol gespeeld in vleesproductie. Het doet mij dan ook deugd te zien dat Nederland ook een koppositie heeft ingenomen in de ontwikkeling van vleesalternatieven op plantaardige basis. Zowel de Vegetarische Slager als producent Ojah zijn als Nederlandse ondernemingen hard op weg met het veroveren van de wereld met hun unieke producten. In Nederland hebben ook andere spelers zoals Vivera en Proviand hun weg naar de schappen gevonden.

Energie steken in ontwikkelingen in de vleessector is misschien wel even achterhaald als onderzoek naar kweekvlees. Want Nederland als voorloper van plantaardige vleesalternatieven, dat is een toekomstbestendige visie waar we als land in zouden moeten investeren. Op het gebied van onderzoek en innovatie, maar vooral in de vorm van gedurfd ondernemerschap.

– Door Dennis Favier
Dit artikel is ook verschenen op foodforfood.info