Smakenwedloop

Bij de smaken karamel-zeezout, mango-gember en pesto-courgette-avocado, denkt u dan aan:

a) chocoladerepen;
b) tosti’s;
c) ijs?

Alle drie de antwoorden zijn goed, maar ik kan me goed voorstellen dat er ook veel andere antwoorden mogelijk zijn (donuts, bagels, etc.). Elke fabrikant en ondernemer is altijd op zoek naar het volgende gat in de markt. Bij voedsel komt dit al snel neer op nieuwe smaken van een bestaand product. Pannenkoeken met pizzabeleg bestaan al een tijdje, en zoet wordt steeds vaker gecombineerd met zout. Smaken worden complexer en ook alledaags voedsel wordt gastronomischer. Voor deze zomer staan smakenwedlopen in ijs en tosti’s aangekondigd.

Pas geopende tostibars in grote steden schromen niet voor Subway-achtige toestanden: allerlei ingrediënten zijn te krijgen en geen combinatie is te gek. Zwitserse kaas-gerookte zalm, rosbief-kaas-ui-paprika, mac’n’cheese, gepofte aardappel, een complete kreeftsalade geperst tussen twee sneetjes en een gril, you name it. Nederlanders schijnen zich te hebben opengesteld voor nieuwe smaakcombinaties. We willen verrast worden, en zijn niet bang om alles uit te proberen. Maar we willen het vooral graag delen op social media.

De nieuwste smaken in ijsland zijn gebaseerd op groenten en kruiden: citroen-basilicum, framboos-munt, en tomaat. Hier heeft de trend naar pure ingrediënten de hand in gehad: smurfenijs en cookie dough zijn te synthetisch. We willen terug naar de natuur, zonder toevoegingen. Fabrikanten spelen hier op in door een meer gastronomische twist aan hun producten te geven. Het gevaar op doorslaan ligt op de loer. Er zal een punt komen dat smaken gewoon écht niet combineren, en dat alle groenten, kruiden, fruit en bloemen uitgeprobeerd zijn. Waar houdt het op? Wanneer is de smakenwereld verzadigd?

Maar ijs en tosti’s zitten toch boordevol met slechte dingen als vet en suiker en koolhydraten en – brr – synthetische kleur- en smaakstoffen? Dat houdt niet veel mensen tegen. Het zijn immers ‘snacks’, dus die zijn bijna per definitie ongezond. Anders gezegd: als een snack niet veel vet, suiker of gesmolten kaas bevat, is het een ‘tussendoortje’, zoals een worteltje. Bovendien, als we de media mogen geloven, is iedereen tegenwoordig heel voorzichtig met wat men eet: groente, fruit, vezels, maar geen koolhydraten, suiker, of vet. Maar zo’n dieet is moeilijk vol te houden als je niet af en toe mag zondigen. Vandaar dat snacks vooral lekker moeten zijn. En als we door de reacties op Instagram scrollen zijn we het schuldige gevoel na al die calorieën snel vergeten.

Voor ik het vergeet: TOP bv is ook innovatief op het gebied van ontwikkeling en aanpassing van recepturen!

Bertine Smit