Is spelt gezonder dan tarwe?

Speltbrood is razend populair de laatste tijd. Het wordt het oergraan genoemd omdat het al duizenden jaren geleden gebruikt zou worden. Behalve dat het iets ambachtelijks uitstraalt zou spelt ook overal goed voor zijn. Het zou een superfood zijn en boordevol gezonde voedingsstoffen zitten. Maar is speltbrood echt gezonder dan tarwebrood? Of is dit de zoveelste superfoodhype?

Spelt zou lichter verteerbaar zijn en zou beter zijn voor mensen met glutenintolerantie. Spelt bevat echter, net als tarwe, ook gluten en wordt op dezelfde manier verteerd. Maar er wordt beweerd dat de gluten in spelt een andere structuur hebben waardoor ze beter te verdragen zijn voor mensen die gevoelige darmen hebben. Helaas is hiervoor nog geen wetenschappelijk bewijs.

Zit het verschil dan misschien in de voedingswaarde? Spelt en tarwe komen uit dezelfde familie. Qua samenstelling lijken spelt en tarwe ook erg op elkaar. Er lijken hele kleine verschillen te zijn in het eiwitgehalte of het vezelgehalte, maar deze verschillen worden eerder verklaard door de manier van verbouwen en de soort grond waarop de producten geteeld worden dan door de verschillen tussen spelt en tarwe zelf. Verder heeft tarwe een iets hoger gehalte aan calcium en magnesium, terwijl spelt meer ijzer bevat. Ook deze verschillen zijn maar klein.

Ook het gerucht dat spelt langzamer zijn energie vrijgeeft waardoor je langer energie hebt dan na het eten van tarwe kunnen we ontzenuwen. Spelt en tarwe bevatten dezelfde koolhydraten en de opnamesnelheid is nagenoeg gelijk. Alweer geen echt voordeel.

Spelt en tarwe lijken qua samenstelling dus erg op elkaar. Er lijken niet echt voordelen te hangen aan het eten van spelt in plaats van tarwe. Aanhangers van spelt zouden het vooral moeten blijven eten omdat ze het lekker vinden. Voor de gezondheidsvoordelen hoeven ze het niet te doen.

Myriam Knopf