TOP-wtb’er vertelt
Dennis Bunt is sinds maart 2010 Mechanical Engineer bij TOP. Hij leerde het bedrijf kennen tijdens zijn afstudeerstage Werktuigbouwkunde aan de HAN. De afdeling Machinebouw van TOP was toen nog in oprichting, en Dennis werd – o.a. door zijn kundigheid op het gebied van 3D-tekenen – aangenomen om die tak verder te helpen ontwikkelen.
Van de vele interessante projecten waarbij hij sindsdien betrokken is springt het project waarin een traditionele autoclaaf volledig werd geüpgraded er uit. Het zoeken van componenten, het detailleren in 3D-ontwerp, het maken van de productietekeningen, de controle bij de lassers en frezers, en de controle bij en bouwen van de onderdelen tot een machine; Dennis maakte deel uit van het hele traject.
De autoclaaf werd aangepast zodat voedselproducten sneller opgewarmd en afgekoeld kunnen worden. De installatie wordt door TOP gebruikt om de hittebelasting van innovatieve sterilisatiemethoden te simuleren en zo hun toegevoegde waarde te kunnen aantonen.
Soms kun je je eigen ideeën kwijt in het ontwerpen van een machine. De machine moet sowieso voldoen aan bepaalde specificaties. Je moet rekening houden met hygiëne (EHEDG), drainen etc. Maar hoe je tot de oplossing komt, daar komt je eigen inventiviteit bij kijken. Ook wat betreft het exterieur, meestal gemaakt van roestvast staal. Het industrial design gaat verder dan dat, en wordt in een team gedaan.
Het proces van tekening tot machine verschilt per project. Bij een intern project wordt een idee van TOP zelf uitgewerkt en ligt de nadruk op innovatie. Wanneer het een project voor een klant betreft, ga je aan de slag met het idee en de eisen van klant. Maar alle projecten volgen hetzelfde traject:
Welke functie moet de machine hebben? Het maken van concepten – de beste wordt uitgewerkt in componenten. Alles wordt uitgewerkt in 3D. Berekeningen maken voor benodigde sterkte van materialen en stromen. De diverse onderdelen laten maken. Het samenstellen van alle onderdelen tot machine. Het testen en valideren van machine of prototype.
Het samenstellen van de machine gebeurt, afhankelijk van de situatie, bij TOP intern of bij de eindklant. Soms verzorgt TOP zelf de installatie van de machine. Degenen die met de machine moeten werken worden opgeleid door TOP. Voor ingewikkeld onderhoud of reparaties blijft TOP betrokken bij de machine.
De PurePulse 1200 van CoolWave Processing – in 3D
Dennis wil zich het liefst specialiseren in ‘piping’: pompen-, kleppen- en leidingwerk. Op dat gebied was de ontwikkeling van de PurePulse van CoolWave Processing een goede leerschool. Meer recent kon hij veel opsteken van het werk dat collega Herman Bultsma heeft gedaan aan de Hygiënisator.
Hij wil graag doorgroeien in de machinebouw en kijkt uit naar de volgende opdracht op dat gebied. “Je kunt niet overal specialist in zijn – focus is belangrijk – maar TOP is dé specialist voor machines in de voedingsindustrie!”
Caroline Lettinga